Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Vücudun birçok bölgesinde farklı nedenlerden dolayı deformasyon meydana gelebilir. Bunlar arasında cilt çatlakları da bulunur. Vücut çatlağı kadınlarda daha yoğun gözlemlenen bir deformasyondur. Deri yırtılması olarak da adlandırılan bu durum, derinin aşırı gerilmesiyle birlikte elastin ve kolajen bağlardaki bozulma neticesinde oluşur. Özellikle ergenlik döneminde meydana gelen çatlaklar, çoğu zaman estetik kaygılara ve çeşitli psikolojik sorunlara yol açabilir. Hamilelik döneminde de yaygın olarak meydana gelen çatlak oluşumunu önlemek için cildinize gerekli özeni göstermeniz şart. Peki, vücut çatlakları nasıl oluşur ve çatlaklara ne iyi gelir? Gelin vücut çatlağı hakkında merak edilen konuları yakından inceleyelim.
Vücut Çatlağı Nedir?
Tıp literatüründe stria olarak adlandırılan vücut çatlağı, dermis tabakasının aşırı gerilmesi sonucu cilt üzerinde bant görünümü şeklinde oluşan çizgilerdir. Çıplak gözle dahi rahatlıkla görülebilen çatlaklar, derinin incelmesi ve yırtılması ile meydana gelir. Çatlaklar ilk oluşum aşamasında kırmızı-mor renkte olurken ilerleyen zamanlarda ise beyaz renkli çizgiler halini alır. Çatlaklar tıp dilinde kırmızı-mor renkte iken stria olarak tanımlanır, beyaz renge döndüğünde de stria alba olarak adlandırılır.
Vücut çatlağı oluşurken çevre dokularda da bazı değişimler meydana gelir. İlk aşamada yüzeydeki damarlar genişler ve bölgede bulunan lenf hücrelerinin sayısı artar. Sonraki aşamalarda ise kollajen liflerinde azalma yaşanırken epidermis tabakası incelmeye başlar. Çatlakların rengi kişinin ten rengine göre değişir. Çatlaklardan dolayı deride meydana gelen kontrast görünüm çıplak gözle bile kolayca fark edilir. Özellikle gebelik döneminde sıklıkla oluşan vücut çatlaklarına gebelik çatlağı denir.
Vücut Çatlakları Neden Olur?
Deri yüzeyi epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere üç farklı katmandan oluşur. Derinin orta kısmı olarak bilinen dermis tabakasında kolajen ve elastin lifleri yer alır. Dermis bölümünde bulunan lifler arasındaki bağın zayıflaması veya kopması ise cilt yüzeyinde gözle görülür deformasyonlara sebep olur. Estetik olmayan bu görünüm deri çatlağı olarak tanımlanır.
Vücut çatlaklarının en önemli nedenlerinden biri gebeliktir. Gebelik sırasında alınan kilolar, ödem oluşumu ve deri gerilmesi kadınlarda bacak ve kalçada çatlak şeklinde kendini gösterir. Hamilelik dönemi çatlakları stria gravidarum olarak adlandırılır. Ayrıca hızlı kilo alıp verme de vücut hacminin ani olarak değişmesine sebep olduğundan, ciltte çatlak görünümü meydana getirir. Örneğin, obezite sorunu yaşayan kişilerde çatlak görülme sıklığı diğer bireylere göre yüzde 40 daha fazladır. Öte yandan ergenlik döneminde yaşanan kas gelişimi ve hormonal değişimler de çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Yine kullanılan bazı ilaçlar vücutta kolajen ve elastin liflerini yıkıma uğratarak çatlağa neden olabilir. Çatlaklar vücudun hemen her bölgesinde oluşabilir. Bacak çatlakları en sık karşılaşılan çatlak çeşitleri arasındadır. Bunun yanı sıra çatlaklar; meme, karın, kalça, kol ve bel bölgesinde de görülebilir.
Vücut Çatlakları Nasıl Geçer?
Vücut çatlağı klinik bir problem teşkil etmez. Çatlak tedavisi için en uygun evre, çatlağın oluştuğu ilk bir yıl olarak bilinir. Çatlaklar ne kadar erken tedavi edilirse başarı şansı o derece yüksek olur. İlk zamanlar kırmızı görünümde olan çatlaklar basit ve pratik yöntemlerle tedavi edilebilir. Çatlak tedavisinde şunu unutmamak gerekir: Çatlakların kesin bir tedavisi yoktur ancak çeşitli yöntemlerle çatlak görünümü estetik açıdan daha az belirgin hale getirilebilir.
Vücut çatlağı tedavisi için lazer yöntemi ile etkili sonuçlar alınabilir. Lazerle tedavi sürecinde kolajen ve elastin lifleri uyarılır, cilt dokusunda yenilenme sağlanır. Bu şekilde ciltte sıkılaşma elde edilerek çatlak onarımında sevindirici sonuçlara ulaşılabilir. Lazerle çatlak tedavisi ortalama olarak 5 seans uygulanır, seans sayısı ihtiyaca göre değişim gösterebilir.
Mezoterapi de çatlak tedavisi için tercih edilen yöntemler arasındadır. Bu yöntemde cilt altına mikro iğneler yardımı ile özel bir solüsyon iletilir. Solüsyonun içinde ise çeşitli vitamin, mineral ve asitler yer alır. Tedavi ile bağ dokusu yenilenerek çatlak görünümünde azalma hedeflenir. Mezoterapi, kişinin ihtiyacına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 6 seans uygulanabilir. Çatlaklar için etkili diğer tedaviler arasında ise PRP, mezolift, dermaroller, kimyasal peeling, dermaterapi gibi çeşitli cilt yenileme işlemleri sayılabilir.
Vücut Çatlaklarına Ne İyi Gelir?
Vücut çatlağı tedavisinde yukarıdaki yöntemlere ek olarak kişisel bakımınızda bazı noktalara dikkat edebilir, tedavi sürecine destek olabilirsiniz. Aşağıdaki yöntemleri rutin bakımınıza dahil edebilirsiniz:
Vücut Peelingi Yapın
Vücut peelingi özellikle beyaz çatlak görünümünü iyileştirmeye yardım eder. Vücudunuza sıcak duş sonrası vücut peelingi yapabilirsiniz. Bir miktar bal ve bir çay kaşığı toz şekeri karıştırarak vücudunuza dairesi hareketler eşliğinde uygulayabilir daha canlı ve ışıldayan bir cilt görünümüne destek olabilirsiniz.
Aloe Vera Maskesi Kullanın
Uzun yıllar boyunca pek çok cilt probleminde kullanılan aloe vera, zengin içeriği ile çatlak tedavisinde de tercih edilir. Rendelenmiş aloe vera yapraklarını biraz tuz ve zeytinyağı ile karıştırarak aloe vera maskesi elde edebilir ve maskeyi sorunlu bölgelere uygulayabilirsiniz. Düzenli şekilde maske yaparak cildinizde daha pürüzsüz bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Retinoid İçerikli Kremler Kullanın
Yapılan araştırmalara göre, retinoid maddesinin kırmızı çatlak görünümünde etkili sonuçlar sunduğu kanıtlanmıştır. Retinoid içerikli kremler, kolajen oluşumunu tetikleyerek çatlakların iyileşmesine katkı sağlar. Bu kremler, özellikle çatlak oluşumunun ilk evresinde daha iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Doğru Şekilde Beslenin
Çatlakları tamamen tedavi edecek mucizevi bir besin olmasa da düzenli beslenme ve bazı gıdalar çatlak tedavisine destek olarak tercih edilebilir. Uzmanlara göre bol su içmek, balık ve fındık gibi çinko ağırlıklı besinler tüketmek vücut çatlağı görünümünün azalmasına yardımcı olur.
Dermarolling Yöntemine Şans Verin
Deri yüzeyinin küçük ve steril iğneler ile travmatize edilmesi işlemi olan dermarolling, vücudun daha fazla kolajen oluşturmasına destek olur ve cildi yenileyici işlev görür. Bu da çatlak görünümünün azalmasına katkı sunar.
Kilonuzu Koruyun
Kilo değişimi vücut çatlağı oluşumunun en önemli sebepleri arasındadır. Vücut hacminin sürekli olarak azalıp çoğalması deride yırtılmalara neden olduğu için çatlak görünümünün birincil sebeplerinden biri olarak bilinir. Ani kilo kaybı veya kilo artışı durumlarından kaçınmak ve sabit bir kiloda kalmak, çatlak oluşumunu önlemek ve çatlak tedavi sürecine destek olmak adına son derece önemlidir.
Vücut Çatlakları Sporla Geçer Mi?
Ciltte oluşan vücut çatlağı görünümü doku geriliminden kaynaklı olarak meydana gelir. Vücut çatlağı, düzenli fiziksel egzersiz ile birlikte belirli bir düzeyde hafifletilebilir ama tam olarak geçmez. Antrenman sıklığına bağlı olarak cilt yüzeyinde gözle görülür sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca düzenli spor seanslarıyla birlikte kan dolaşımını artırarak vücutta ödem oluşumunu önleyebilirsiniz. Bu sayede genel olarak fiziksel görünümünüzde iyileşme kaydedebilirsiniz. Özellikle bacak ve kalça egzersizlerine ağırlık vererek o bölgelerdeki çatlak görünümünü hafifletebilmeniz mümkün. Bunun yanında hamilelik dönemindeyseniz doktor kontrolünde düzenli olarak yüzme, yürüyüş ve yoga gibi hafif aktiviteler yapabilir ve çatlak oluşumuna karşı önlem alabilirsiniz.
Yorum Yaz