Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Sivrisinek ısırığından sonra saatler sonra ısırdığı bölge kaşınabilir ya da şişebilir. Bu durumda krem ve merhemlerden yararlanmak en doğru seçim olacaktır. Ayrıca, sivrisinekler yaşadığınız yere bağlı olarak hastalık taşıyabilir ve bu durumda enfekte olma ihtimaliniz oluşabilmektedir. Eğer, sivrisinek ısırığınız varsa ve nefes almada zorluk çekiyorsanız hemen uzman doktora başvurun.
Sivrisinek Isırdığında Ne Olur?
Sivrisinek ısırdığından kan emmek için hortum kullanarak derinizi delmektedir. Sivrisinek beslenirken cildinize tükürük enjekte eder. Vücudunuz salyaya tepki vererek şişlik ve kaşıntıya sebep olur. Bazı insanların vücudu, bir ısırık veya ısırıklara yalnızca hafif bir tepki verirken, diğerlerir daha güçlü tepki verebilir ve şişlik, ağrı, kızarıklık oluşabilmektedir.
Sivrisinek Isırığı Belirtileri Nelerdir?
Sivrisinek ısırık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Isırdıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkan kabarık ve kırmızımsı bir yumru,
Küçük kabarcıklar
Çürük gibi görünen koyu lekeler
Şu tip durumlarda:
Çocuklarda,
Daha önce maruz kalmadıkları bir sivrisinek türü tarafından ısırılan yetişkinlerde,
Bağışıklık sistemi bozukluğu olan kişilerde.
Daha şiddetli reaksiyonlar yaşayan kişilerde aşağıdaki belirtiler olabilir:
Geniş bir şişlik ve kızarıklık,
Düşük dereceli ateş,
Kurdeşen,
Şişmiş lenf düğümleri
Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?
Birçok sivrisinek ısırığı kaşıntısı bir süre sonra geçer ve birkaç gün içinde de kendi kendine iyileşir.. Aşağıdaki ipuçları sivrisinek ısırığı sonucunda oluşan kaşıntıları hafifletmek için kullanılabilir:
Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi içeriğindeki maddelerden dolayı sivrisineğin neden olduğu kaşıntı ve şişliği giderebilir. Aynı zamanda tahriş önleyici niteliklere sahiptir. Bir kasede yulaf ezmesi ve suyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıp, tahriş olmuş bölgeye sürün.
Buz: Buzun yarattığı soğuk etkiyle sivrisinek ısırığındaki iltihap da azalmaktadır. Soğuk aynı zamanda cildi uyuşturur bu da kısa süreli bir rahatlama sağlamaktadır. Cilde zarar vermemek adına buzu 5 dakikadan fazla ısırığın olduğu bölgede bekletmeyin. Cilt ve buz arasında mutlaka bez gibi bir bariyer koymanı gerekmektedir.
Bal: Bal içeriğindeki antibakteriyel özelliği sayesinde sivrisinek ısırıklarına karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı, şişlik ve morlukların tedavisinde kullanılan bal, kaşıntılı bir ısırık üzerindeki iltihabı da iyileştirerek kaşınma isteğini azaltır.
Aloe vera: Aloe vera jelinde bulunan anti-inflamatuar özelliği küçük yaraları iyileştirerek, enfeksiyonları sakinleştirmede etkili olmaktadır.
Kabartma tozu: Sodyum bikarbonat olarak da bilinen kabartma tozu, sivrisinek ısırığına karşı kullanılabilmektedir. 1 yemek kaşığı karbonat ve su karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Bu şekilde ısırığın olduğu bölgeye uygulanır ve 10 dakika bekletilir.
Fesleğen: Fesleğende bulunan öjenol (toksik etki yaratan güzel kokulu madde), cildi rahatlatarak kaşıntıya karşı etkili olmaktadır. Taze fesleğen yapraklarını çok ince olana kadar doğrayarak, cildinize sürebilirsiniz.
Sirke: Enfeksiyonlardan kan şekeri sorunlarına kadar birçok tıbbi durumları tedavi etmek için sirke kullanılmıştır. Sivrisinek ısırığı kaşınıyorsa üzerine bir damla sirke damlatarak, batma ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Sirke aynı zamanda dezenfektan görevi görmektedir.
Soğan: Taze kesilmiş soğandan akan su, sivrisinek ısırıklarının acısını ve tahrişini azaltmada etkili olmaktadır. Bir soğandan bir dilim kestikten sonra birkaç dakika boyunca doğrudan ısırığa uygulayın. Soğanı çıkardıktan sonra bölgeyi iyice durulayın ve yıkayın.
Kekik: Kekik bitkisi, sivrisinek ısırığının kaşınmasını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Kekikten en iyi şekilde faydalanmak için yapraklarını ince ince kıyın. Yaprakları doğrudan ısırdığınız yere uygulayabilir ve 10 dakika bekletebilirsiniz.
Papatya çayı: Cilde uygulandığında iltihabı azaltarak tahrişi hafifleyen ve iyileştirmeyi hızlandıran papatya çayı, sivrisinek ısırıklarına karşı etkili olarak kullanılmaktadır.
Sarımsak: Sarımsak, kalp hastalığından yüksek tansiyona birçok hastalıkta doğal çare olarak kullanılmaktadır. Bu ciddi durumlar için daha geleneksel tedaviler tercih edilebilirken, rahatsız edici bir böcek ısırığına uygulanan bir miktar sarımsak, sivrisinek ısırığı için evde uygulanabilecek kolay bir çaredir. Sarımsağın doğal anti-inflamatuar ve antibakteriyel etkilerinden yararlanarak sivrisinek ısırığının yarattığı etkilerden kurtulabilirsiniz.
Sivrisinek ısırıklarını nasıl önleyebilirsiniz?
Sivrisinek ısırığı tahrişinden kurtulmanın en iyi yolu, bir ısırıktan tamamen kaçınmak olacaktır. Açık havada yaz akşamında ısırıklardan kaçınmak istiyorsanız, cildinizi örtün ve maruz kalmanızı azaltmak için göl gibi sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durabilirsiniz.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yorum Yaz