user
e
sv

Hamileyim Kötü Kokulu Akıntım Var, Neden Oldu, Ne Yapayım?

Şeffaf renk ve kokusuz vajinal akıntı sağlıklı bir vajinaya sahip olduğunuzu gösterir. Hamilelikle birlikte kadınlarda hormon salgısında artış meydana gelir,

Şeffaf renk ve kokusuz vajinal akıntı sağlıklı bir vajinaya sahip olduğunuzu gösterir. Hamilelikle birlikte kadınlarda hormon salgısında artış meydana gelir, bunun sonucu olarak da pelvik bölgeye kan akışı da çoğalır. Tüm bu fizyolojik değişimler vajinal akıntının rengini, miktarını ve kokusunu etkileyebilmektedir. Bir diğer deyişle hamilelikte vajinal akıntıda artış sık karşılaşılan bir durumdur ve vajinal bölgede hormon salgısındaki ve kan dolaşımındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Ancak vajinal akıntı kokulu hale gelirse, şeffaf ve beyaz akıntı yeşil yahut sarıya dönerse, vajinada kaşıntı, şişme, kızarıklık gibi belirtiler varsa bu durum muhtemel bir vajinal enfeksiyonun semptomlarından olup tedavi gerektirir.

Vajinal akıntıda koku dahil çeşitli belirtilere neden olan iki tür vajinal enfeksiyon vardır; Bakteriyel vajinoz (BV) ve mantar enfeksiyonudur. Bakteriyel vajinoz, vajinadaki iyi ve kötü bakterilerin dengesinin bozulup, kötü bakterilerin çoğaldığı durumlarda ortaya çıkar. American Centers for Disease Control and Prevention (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi) Bakteriyel Vajinoz’un çocuk sahibi olma yaşındaki kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyon olduğunu ve kokulu vajinal akıntı, vajinada kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler verdiğini bildiriyor.

Sarı renk kokulu akıntı

Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte, gebe kadınlar çeşitli enfeksiyonlara ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha hassas hale gelirler. Hamilelikte kötü kokulu sarı akıntı genellikle Klamidya ve Bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanır. Antibiyotik tedavisi gerektirir.

Balık kokulu vajinal akıntı

Bu durum Bakteriyel Vajinoz hastalığının en önemli belirtisidir. Bakteriyel vajinoz kadınlarda çok yaygın olarak görülür ve hamile kadınların% 10-20’sinde Bakteriyel Vajinoz vakasıyla karşılaşılır. Vajinadaki zararlı bakterilerle yararlı bakterilerin miktarındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Hamilelikte Bakteriyel Vajinoz antibiyotik ile tedavi edilebilir.

Beyaz renk kokulu akıntı

Hamilelikte meydana genelen süzme peynir kıvamında beyaz kokulu akıntı kandidiasis adlı mantar enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gebelik döneminde vücuttaki östrojen hormonu seviyeleri artar. Östrojen, vajinadaki mantar enfeksiyonun hızlı bir şekilde çoğalmasın uygun ortam oluşturur. Ayrıca, Candida Albicans mantar enfeksiyonunun vajinanın duvarına yapışmasını kolaylaştırır. Gebelikte vajina daha büyük miktarlarda glikojen üretir; bu da mantarın gelişmesi için çok elverişli bir yaşam alanı oluşturur. Bunun sonucunda kadında beyaz veya sarımsı akıntı görülür. Candida mantarı, probiyotik ile tedavi edilebilir. Probiyotik bakteri, vajinada bulunan ve mantarın aşırı büyümesini önleyen yararlı bakterilerdir. Probiotik kültürler yoğurtta da bulunur. Vajinadaki mantar enfeksiyonun geçmesi için vajinal bölgeye yoğurt sürebilirsiniz. Bu yöntem kaşıntı ve iltihaplanmayı giderip, cildi rahatlatır.

Hamilelikte kokulu akıntı nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte akıntınızın kokulu olmasından muzdaripseniz bir Kadın Doğum Uzmanı doktora başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayıp akıntının enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Enfeksiyondan kaynaklı kokulu akıntı için antibiyotik, mantar kaynaklı kokulu akıntı içinse antifungal ilaç reçete edecektir.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.