user
e
sv

Fark Etmeden Yaptığınız 11 Sağlıksız Alışkanlık

Bazı yaygın alışkanlıklar var ki günlük hayatın bir parçası oldukları için zararlı olup olmadıkları kimsenin aklına bile gelmiyor. İşte günlük hayatta sık sık yaptığınız ama kurtulmanız gereken 11 sağlıksız alışkanlık. Dikkatli olmakta fayda var…

1) Bacak Bacak Üstüne Atmak

Bacak bacak üstüne atmayanımız var mı? Herhalde yoktur… Oysa ki sağlıksız alışkanlık olduğu yaklaşık 20 yıldır konuşuluyor. Nasıl zararları mı var? Araştırmalara göre uzun süreler bu şekilde oturmak, hipertansiyon, varis ve sinir hasarına neden olabiliyor.

2) Kuşlara Yem Atmak

Özellikle güvercinleri beslemek başta çocuklar olmak üzere hemen herkesi mutlu eder. Ama kuşlara yem atmanın sağlığınız için tehlikeli olabileceğini biliyor muydunuz? Çünkü yüzde 50 ihtimalle kuşlardan en az birinin bulaşıcı hastalığı bulunuyor ve tüberkülozdan salmonelloza kadar birçok ciddi virüsü bulaştırabiliyorlar.

3) Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanmak

Orijinal güneş gözlüklerini pahalı bulup kalitesiz cama sahip olanları satın alarak tasarruf etmeye çabalarken göz sağlığınızdan olabilirsiniz. Oysa ki kalitesiz güneş gözlükleri zararlı ultraviyole ışınlarını engelleyemiyor. Bu nedenle de retina ya da katarakt rahatsızlığı yaşamanıza neden olabiliyor.

4) Çok Fazla Su İçmek

Her ne kadar bolca için dense de çok fazla su içmek, az içmek kadar zararlı. Bilim insanları vücudun su ihtiyacının kişiden kişiye değiştiğini vurguluyor. Aktif biriyseniz ve spor yapıyorsanız çok su içebilirsiniz ancak böbrek probleminiz varsa uzmanların tavsiyesinin dışına çıkmamanızda fayda var.

5) Sıcak Su Torbasıyla Tedavi

Ağrılı veya sancılı bölgeye sıcak su torbası koymak geçmişten beri en çok tercih edilen alternatif tedavi yöntemlerinden biri. Ancak kanama, burkulma ve yaralanma gibi rahatsızlıklarda sıcak su torbası kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tarz sıcak veya soğuk uygulamalar kanser tedavisi için de kesinlikle tavsiye edilmiyor.

6) Mikrodalgada Patlamış Mısır Hazırlamak

Mikrodalgada ısıtıp kolayca hazırlamak için paketlenmiş olarak satılan ve son yıllarda yaygınlık gösteren patlamış mısırlar, diasetil adı verilen tehlikeli bir kimyasal madde yayıyor. Bu sentetik yağ, ısıtıldığında buharlaşıp ciğerlerinize zarar veriyor. Yemeden önce soğumasını bekleyerek tehlike ihtimalini azaltabilirsiniz.

7) Çalışma Masasında Yemek Yemek

Evde veya işteyken çalışma masanızda yemek yemek sindirim sisteminiz için tehlikeli binlerce bakterinin vücudunuza girmesine neden oluyor. Ayrıca çalışma masasında başka bir işle ilgilenerek yemek yediğiniz için beyniniz yiyecekleri algılamakta zorlanıyor. İş yoğunluğunu bahane etmeyin, bir an önce bu sağlıksız alışkanlıktan kurtulun.

8) Büyük Şehirlerde Açık Ayakkabı Giymek

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi olan sandalet ve terlikler, şehir hayatının koşturmacasında ayaklarınızı bakterilere, mantarlara ve böcek sokmalarına karşı korunaksız bırakıyor.

9) Yağsız Süt İçmek

Yağsız sütler her ne kadar tat ve görüntü olarak normal süte benzeseler de aslında değiller. Yağdan arındırılmış süt vitaminini de kaybediyor ve geriye sadece sağlık için hiç de iyi olmayan sentetik maddeler kalıyor.

10) Duruş Bozuklukları

Kalçanız sandalyenizin en az üçte ikisini doldurmalı, sandalyenizin sırtı omurganıza uymalı ve bacak bacak üstüne atmamalısınız. Doğru duruş tüm organların simetrik pozisyonda olması anlamına geliyor. Bu da beden sağlığı için olduğu kadar iç organların sağlığı için de önem arz ediyor. Bilgisayar başında fark etmeden yamuk oturmak, hemen herkesin sıklıkla yaptığı bir sağlıksız alışkanlık.

11) Cenin Pozisyonunda veya Karnınızın Üzerinde Uyumak

Çoğu kişi uykuya en rahat daldığı pozisyonu tercih eder ancak bu iki pozisyon bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yana dönerek yattığınızda diyaframınızın rahat hareket etmesini engelleyerek kronik sırt ağrılarına yol açabilirsiniz. Karnınızın üzerinde uyumak ise çok daha tehlikeli. Bu pozisyon tüm organlarınıza baskı yaparak uzun vadede sinir hasarı ve kalp problemlerine neden olabilir. En sağlıklı pozisyon sırt üstünde uyumaktır.

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.