user
e
sv

Evinizin Havasını Nasıl Değiştirirsiniz?

Hava kirliliği ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili haberlere sıklıkla rastlıyoruz. Ancak “iç mekan havasının kalitesi” hakkında ne sıklıkla düşünüyorsunuz? Çevresel hava kirliliği gerçek bir endişe kaynağı olsa da evde soluduğunuz havanın kalitesi de aynı derecede önemli!

Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, iç mekanlardaki hava kirleticilerinin seviyeleri, dış hava kirleticilerinden daha fazla, sağlığınız üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir.

Eğer açıklanamayan solunum semptomları yaşıyorsanız yaşam alanınızdaki hava kalitesini kontrol etmenin zamanı gelmiş olabilir. Diğer zamanlarda ise zarar verme potansiyeli olan kirleticiler bile yıllarca fark edilmeyebilirler. Her iki durumda da evinizdeki hava kalitesini artırmak için adımlar atmak, hastalık geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir ve hatta yaşam kalitenizi iyileştirebilir.

Kirleticileri azaltın

Evinizdeki havayı temiz tutmanın önemli bir yolu, yaygın kirlilik kaynakları hakkında bilgi edinmek ve mümkün olduğunda kirletici maddeler eklemekten kaçınmak.

Pasif içicilik: Siz sigara kullanmasanız da ikinci ve üçüncü el sigara dumanı da evinizin havasını kirletir. Bu kirleticiyi yaşam alanınızdan uzak tutmanın en iyi yolu, iç mekanlarda sigara içmekten/ içirmekten kaçınmaktır.

Temizlik ürünleri: Daha güvenli, toksik olmayan temizlik ürünleri seçmek, bazı standart temizlik ürünlerinde bulunan kimyasal kirleticiler olmadan evinizi temiz tutmanıza yardımcı olabilir.
Hava kalitenizi test edin

Evinizdeki hava kalitesi konusunda endişeleriniz varsa ancak hangi değişikliklerin size yardımcı olabileceğinden emin değilseniz, hava kalitenizi test etmeyi düşünün. Bunun için ev testlerinden yardım alabilir veya bir profesyoneli arayabilirsiniz. Seçtiğiniz yöntem ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişecektir. Elbette bu konuda ev testleri genellikle daha ucuzdur, ancak bir profesyonelle çalışmak da muhtemelen daha kapsamlı sonuçlar ve kişiselleştirilmiş bilgiler sağlayacaktır.
Alerjenleri kontrol edin

Eviniz de dahil olmak üzere iç mekanlarda toz, evcil hayvan tüyü, toz akarları gibi bir dizi alerjen ve tahriş edici bulunur. Bu alerjenleri uzak tutmaksa genellikle evinizdeki genel hava kalitesini iyileştirir, ayrıca çeşitli solunum yolu semptomları yaşama olasılığını da azaltır. Alerjenleri evinizden uzak tutmak için:

Evcil hayvan tüyü, toz ve toz akarlarının birikmesini önlemek için evinizi günlük olarak süpürün ve toz alın.
Bir sabun çözeltisi kullanarak, fayans ve metal gibi geçirimsiz yüzeyleri temizleyin.
Küf olan halı, ahşap veya alçıpanı çıkarın ve değiştirin.

Hava temizleyici kullanın

Eviniz için bir hava temizleyici edinmek, havanızı daha temiz tutmanın etkili bir yolu. Havadaki zararlı partikülleri gidermek için en iyi işi yapma eğiliminde olduklarından, yüksek verimli partikül emici (HEPA) filtreli bir hava temizleyiciyi tercih etmek isteyebilirsiniz. HEPA filtreleri aslında havadaki zararlı parçacıkların yüzde 99’undan fazlasını temizleyebilir.
Nemi azaltın

İç mekanlardaki nem, küf oluşumu da dahil olmak üzere birçok sağlık tehlikesine yol açabilir. Yüksek nem, uçucu organik bileşiklerin (VOC) havanıza sızmasına neden olabilir. Nemli koşullar öksürük, hırıltılı solunum ve astım atakları gibi birçok solunum yolu semptomuna yol açabilir. Yaşam alanınızdaki nemi şu şekilde azaltabilirsiniz:

Nem giderici kullanmak
Duş alırken veya yemek pişirirken vantilatörü açmak veya pencereyi açmak
Evinizde biriken su veya nem alanlarını bulmak ve ortadan kaldırmak

İç mekan bitkilerini etkili şekilde kullanın

2017 yılında yapılan bir araştırma, ev bitkilerinin VOC’ler ve ince parçacıklar dahil olmak üzere belirli iç mekan hava kirleticilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Elbette iç mekan bitkileri, küf kaynağı olurlarsa veya alerjilerinizi tetiklerlerse, çözdüklerinden daha fazla soruna katkıda bulunabilirler. Bu konuda dikkate alınması gereken bir diğer faktör de bitki türüdür. Söz konusu hava kirleticilerin giderilmesi olduğunda, tüm bitkiler eşit değildir. İç mekan havasını temiz tutmada daha etkili olduğu kabul edilen bitkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Dracaena (Genellikle birçok renkte gelen kılıç şeklinde yaprakları olan popüler bir ev bitkisi)
Barış çiçeği olarak da bilinen Spathiphyllum Hedera
Sarmaşık

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.