Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Kadınlar için yaşanabilecek en özel dönemlerden birisi de şüphesiz ki hamilelik süreci. Hamile olan kişilerden sık sık kasık ağrısı yaşadıklarını duyarız. Bu makalede “Hamilelikte kasık ağrısı neden olur, normal mi? Hamilelikte sancı ile kasık ağrısını nasıl ayırt edebiliriz? Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer?” sorularının yanıtlarına bakıyoruz. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yılmaz Baran hamilelikte kasık ağrısına ilişkin bilgiler verdi.
Hamilelikte kasık ağrıları neden olur, normal midir? *
Hamilelikte kasık ağrıları anne adaylarını etkileyen yaygın bir sorun olmakla birlikte genellikle normal kabul edilir. Hızlı büyüyen rahim, hormonal değişimler, artmış kan akımı ve artan kilo alımı kasık ağrılarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında rahmin üst kısmından kasıklara uzanan bağlar, rahmin büyüyüp genişlemesiyle gerilir ve yine kasık ağrısı yaratabilir. Ek olarak; gebelik boyunca salgılanan hormonlar, sindirim sistemini yavaşlatabilir ve gaz sancısı ve kabızlık gibi sorunlara yol açarak kasık ağrısına yol açabilir.
Hamilelikte kasık ağrıları neye işaret eder? *
Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren karşılaşılan kasık ağrılarının hamileliğin haftasına ve ağrının karakterine göre pek çok farklı nedeni vardır. Şiddetli kasık ağrıları hamileliğin erken haftalarında düşük tehlikesi ve dış gebelik gibi nedenlerle gözlenebileceği gibi, ilerleyen haftalarda erken doğum, bebeğin eşinin (plasenta) erken ayrılması gibi nedenlere bağlı gelişebilir. Gebelikle ilişkili kasık ağrılarının dışında kadın hastalıkları, sindirim sistemi, idrar yolları, kas-iskelet ve dolaşım sistemi gibi diğer sistemleri ilgilendiren hastalıklar da kasık ağrısına yol açabilir. En sık karşılaşılan kasık ağrısı nedenleri olarak vajinal enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları, yumurtalık kistleri, rahimde gelişen miyomlar, apandisit, böbrek taşı gibi rahatsızlıkları sıralayabiliriz. Hamileliğin ilerleyen haftalarında da bebeğin büyümesiyle kasık ağrılarında artış gözlenebilir. Yine, hamileliğin son aylarında doğumun yaklaşması ile de yalancı doğum sancıları denilen hafif kasılmalar normal kabul edilir.
Hamilelikte kasık ağrıları ne zaman başlar? *
Hamilelikte kasık ağrıları anne adaylarında yaklaşık olarak yüzde 30 oranında gözlenmektedir ve kasık ağrısının olduğu dönem değişken olabilir. Birçok anne adayında sıklıkla embriyonun rahime tutunduğu erken gebelik haftalarında kasık ağrısı başlar. Rahmin ve bebeğin büyümesi ile gebelik haftası ilerledikçe kasık ağrılarında artış olabilir ve her gebelik ayında kasık ağrısı gözlenebilir.
Hamilelikte kasık ağrıları ne zamana kadar devam eder? *
Her anne adayında kasık ağrısı yakınması olmayabileceği gibi, kasık ağrısı olan hamilelerin de ağrı düzeyleri ve karakteri farklı olmaktadır. Sıklıkla altta yatan mühim bir sorun olmamakla birlikte, kasık ağrısı şikayeti olan hamilelerin şikayetleri doğuma kadar sürmektedir.
Hamilelikte sancı ile kasık ağrısını nasıl ayırt edebiliriz? *
Hamilelikte kasık ağrıları sıklıkla hafif-orta düzeydedir. Anne adayları erken dönemlerde kramp şeklinde, adet görecekmiş gibi bir ağrı tarif ederler. Daha ileri haftalarda ise kasık ağrıları sıklıkla alt karın bölgesinde düzensiz, kısa süreli, genelde pozisyonla değişiklik gösteren, yeme içmeyle artabilen karakterdedir. Anne adaylarının karın muayenesinde karnın yumuşak olduğu gözlenir. Hamilelik sancıları ise belirli aralıklarla gelen, daha yüksek şiddette ve giderek sıklığı artan karakterdedir. Beraberinde muayenede karnın sertleştiği ve doğumun başlangıcının bir belirtisi olarak rahim ağzının açıldığı saptanabilir.
Hekime ne zaman başvurmalıyız? *
Şiddetli ve kısa sürede düzelmeyen kasık ağrılarında anne adayı mutlaka hekime başvurmalıdır. Ek olarak; hamilelik sırasında gelişen kasık ağrılarına eşlik eden vajinal kanama, vajinadan su gelmesi, kötü kokulu vajinal akıntı, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal, idrar yaparken yanma veya idrarda kan görülmesi gibi rahatsızlıklar varlığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Detaylı bir değerlendirme sonrası yapılacak ultrasonografi ve gerektiğinde yapılacak kan ve idrar testi gibi tetkiklerle kasık ağrısının nedeni belirlenebilir ve tedavisi düzenlenebilir. Gebeliğin son haftalarında gelişen kasık ağrılarını gerçek doğum sancılarından ayırabilmek anne adayları açısından her zaman mümkün olmamaktadır, bu nedenle kısa sürede düzelmeyen veya şiddeti artan kasık ağrısı olan anne adaylarının mutlaka ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’ hekimine başvurması gerekmektedir.
Hamilelikte kasık ağrılarını azaltmanın yolu var mıdır? *
Genellikle gebelikte istirahat etmek ağrıları hafifletir. Uzanarak dinlenmek ve gevşeme egzersizlerinin de etkisi olacaktır.
Gebelik boyunca bol su tüketimine özen göstermek de ağrıların hafiflemesini sağlayabilir.
Ani hareketlerden, uzun süre ayakta kalmaktan, ağır kaldırmak gibi karın içi basıncını artıran hareketlerden veya aşırı yorucu aktivitelerden kaçınmak yerinde olur.
Yatış pozisyonunda kasık ağrısını azaltacak pozisyonlar belirlemek, gerekirse ek yastıklarla karnı desteklemek kasık ağrılarını hafifletmede yardımcı olur.
Ağrıyan bölgeye hafif masaj, sıcak kompres, ılık duş ve yoga gibi uygulamalar da etkili olabilir.
Pek fazla bir ilaç seçeneği olmasa da hafif düzeyde ağrı kesiciler veya magnezyum kalsiyum gibi takviyeler tedavi seçenekleri olarak kullanılabilir.
Yorum Yaz